Kalkan’ın Tarihi   

Günümüzden yaklaşık 3000 yıl önceki Likya Uygarlığı’nın yaşadığı ve sayısız kentler kurulmuş olan Antalya ile  Fethiye  arasındaki topraklarda bulunan beldemizde bu  döneme ait şehir kalıntısı veya yerleşim görülmemektedir. Kalkan’ın bundan 150-200 sene önce yakınında bulunan Meis isimli Yunan adasından gelen tüccarlar tarafından kurulduğuna inanılır .Tarih boyunca güvenilir bir liman olması sebebiyle Elmalı-Gömbe-Bezirgan yörelerinden gelen tarım ve orman ürünlerinin pazarlandığı ve yüklendiği bir liman olarak önemini korumuştur. Limana gelen mallar develer ile iç kesimlere (Elamlı,Xanthos) taşınırdı.

1923 yılı mübadele döneminde o günün yerli halkının Kalkan’dan ayrılmasıyla nüfusu eksilen Kalkan, çevre köylerden gelen yeni sakinleriyle tekrar canlanmış ve 1970 li yıllardan sonra Antalya karayolunun açılmasıyla deniz ticareti zayıflayarak hemen hemen yok olma noktasına gelmiştir.

Turizmin gelişmesi ve yabancı uyruklu kişilerin beldemizi ziyarete gelmeye ve bir kısmının burada yaşamaya başlamasıyla birlikte, değişik yan sektörler ve iş kolları oluşmuş ve çevre yerleşimlere bağımlılık azalmıştır.

Beldemiz 1920 li yıllara kadar Kalamaki adıykla anılan eski bir Rum balıkçı köyüdür.

O zamandan geriye  kalan köyün kilisesi bugün cami olarak kullanılmaktadır.

20. yüzyılın başında Kalkan boyut olarak büyümeye başladı.1915 yılındaki bir rapora göre kentte o tarihte 17 lokanta,1 çilingir,ve terzi dükkanları var idi. 1928 yılında ilk yerel seçimle 1937 yılında okul inşa edildi. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Türk İstiklal Savaşı esnasında türk ve rum halkları için Yunanistan ile yapılan mübadele anlaşması çevresinde 1921 yılında Kalkan'da yaşayan rumlar Yunanistan'a göçtüler. Tüm değişimlere rağmen geleneksel yaşam tüm çevrede devam etmektedir. Bölgenin halkı güzel vadideki Bezirgan adlı dağ köyünde yaz aylarını geçirip, kış aylarında da deniz kenarı Kalkan'a inmektedirler.

Ayrıca günümüzden yaklaşık 2300 yıl önce yaşamış olan ünlü tarihçi Herodot'un Kalkan'dan, ''dünyada yıldızlara en yakın yer'' olarak bahsettiği söylenmektedir

Kalkan’ın Konumu

Türkiyenin güneybatı köşesinde bulunan Kalkan gün geçtikçe büyüyen bir tatil şehridir.

Türkiye’nin en önemli turizm şehri olan ANTALYA ili sınırları içinde olup diğer bir turizm merkezi olan FETHİYE’ye de çok yakındır.Yokuşları ile ünlü KALKAN,küçük bir Yat Marina’sı etrafında dik yamaçları üzerine yerleşmiş olan konumu sebebiyle her mekandan eşsiz bir manzaraya sahiptir.

Şehir başlıca üç ana bölgeye ayrılmıştır;Koruma altında olan eski evlerden oluşan dar  sokaklı tarihi evlerin bulunduğu yerleşim yeri, şu an ağırlıklı çarşı olarak kullanılmaktadır. Yükselen yamaçlara doğru  yapılan villaların oluşturduğu yeni yerleşim yerleri genelde mükemmel manzara için yamaca doğru kurulmuştur. Kentin Kalamar olarak adlandırılan batı kısmı, mavi bayraklı koylara sahip güzel otellerin ve vilların bulunduğu kısımdır. Kalkan merkezine ters yönde olan muhteşem bir panaromik ve gün batımı manzaralı Kışla ise her geçen gün daha da gelişmektedir.

Kalkan idari alanı 5,5 km² dir. Bu alan mücavir alan ile birlikte 13,5 km² dir.

Kalkan'ın İklimi

 

Kalkan yazları sıcak ve kurak, kışları bol yağışlı ve ılık olması ile tipik bir Akdeniz İklimi'ne sahiptir. Deniz suyu sıcaklığı nadiren 16°C nin altına düşmektedir. Bu yüzden yüzücüler ve dalış için yüzme sezonu 9 ay boyunca sürmektedir. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 35-40°C ve kış aylarında ise 14-16°C dedir. 

Yılın ortalama 300 günü güneşli olan beldemiz, iklimi ile yabancıların sağlıklı yaşam için tercih ettikleri bir yerdir.

Kalkan'ın Nüfusu

2021 verilerine göre Kalkan'ın yerleşik nüfusu 3.748'dir. Yaz sezonunda gelen misafirlerle birlikte 30.000 kişiye kadar yükselmektedir. Yabancı, yerli konukların ve bölge sakinlerinin tatil amaçlı sahip oldukları evleri kiraya vermeleri ile bu nüfus yoğunluğu yaz boyunca seviyesini korur.

Kalkan Türkiye'nin her bölgesinden gelen insanların yanı sıra, çoğunluğu ingiliz, hatta son dönemlerde rus vatandaşların bir arada yaşadığı bir beldedir. yabancı yurttaşlarımızın bir kısmı dönem dönem gelirken, diğerleri yaşamının geri kalan kısmını geçirmek için Türkiye'yi tercih edenlerden oluşmaktadır.

Kalkan'da Turizm

Kalkan körfezi ve çevresindeki koylar birçok kez mavi bayrak ödülü almaya hak kazanan temizlik ve güzelliğe sahiptir. Yatların konaklayabileceği ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri marinası, barları, yat limanı çevresindeki balık lokantaları,incik boncuk ve el işi satan tezgahları, dükkanları, pansiyonları ve otelleri ile gürültüden uzak sakin bir tatil geçirmek isteyen, değişik bir atmosfer arayanlar tarafından tercih edilmektedir.

Teras üzerine kurulu restoranları ile de teras cenneti olarak da adlandırılan beldede yemek yerken, muhteşem bir deniz ve gün batımı manzarası sizlere eşlik eder. Sizlere özel olarak yapılan tekne turları ile turkuazın ve mavinin tonlarına sahip akdenizin tadını çıkarabilirsiniz.

Kalkan Türkiye'nin önde gelen Villa Turizmi bölgesidir. Yerli ve yabancılara ait muhteşem villalar yaz dönemlerinde sahiplerinden sonra kiracılarınada haftalık olarak kiraya verilmektedir. Muhteşem manzaralı, sadece sizlere özel villalarda tatilinizi en iyi ve en ekonomik bir şekilde geçirebilirsiniz.

Begonvillerle süslü dar sokkları olan çarşı Kalkan'ın tarihi özellikleri olan binaları ile çevrilidir. Çarşıda alışveriş için her türlü eşyayı ve el sanatları ürünleri bulabilirsiniz. Beldede bulunan büyük marketlerden yada perşembe günleri kurulan kent pazarlarından ekonomik bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz. 

Kalkan'da Spor

Dünyanın nadir bölgelerinde bulunan deniz çayları ile Kalkan eşsiz bir deniz altı manzarasına sahiptir. Bölgede en önemli spor etkinliği profesyonel eğitmenler tarafından gerçekleştirilen dalış sporudur. Bölgenin iklim özellikleri sebebi ile yılın 9 ayı Kalkan koyu içinde bulunan özel alanlara ve tarihi batıklara dalış yapabilirsiniz. Koy içerisinde bulunan Sakarya Gemisi (St Duchess Of York) batığı ve 2011 yılının yaz aylarında ortaya çıkarılan 2 adet bizans dönemine ait batık, dalış sporcularının en çok ilgi gösterdiği bölgedir. Coğrafi olarak çevresinde yükselen tepelerin yamaçları üzerine büyümeye devam eden Kalkan'ın üç tarafının dağlarla çevrili olması sebebi ile çanak bir yapıya sahiptir. Rüzgarın bu çanak içinde termik oluşturması sebebi ile yamaç paraşütü sporuna çok uygundur. 1,050 mt yüksekliğindeki platformdan yapılan atlayışlar, hava şartlarına göre 15 dakika ile 25 dakika arasında sürmektedir.

Kalkan'a yarım saat uzaklıktaki eşen çayında rafting ve kano sporları da yapılmaktadır. Bundan başka su kaynağı jetski, ringo v.s. gibi her türlü su sporları profesyonel firmalarca yapılmaktadır. 

Kalkan'ın Mimarisi

Anadolu topraklarına en yakın Yunan adası olan Meis adasının mimari yapısına benzerlik gösteren Kalkan mimarisi bu bölgenin eski Yunan mimarisi özelliklerini gösterir. Kalkan'da yürüyüş yaptığınızda bu mimari yapıyı yakinen görürsünüz. Bu yapı Kalkan'a has ve çok iyi korunmuş haldedir. 
Kalkan merkezde eski bir ortodoks kilisesi olan yapı şu anda cami olarak hizmet vermektedir. Eski Kalkan'ın evleri, dar sokaklar ile kıvrılarak güzel bir şekilde limana iner. Evler genellikle begonvil çiçekleri ile ,sarılmıştır. Taş binalar, küçük ahşap pencereler, tahta balkonlar, tipik yapılarıdır. Evler yıkanabilir beyaz duvar, tahta kontrastlı renkler, küçük bir avlu ve bahçe içerir. 
Dar sokaklar ve iç içe geçen evler tipik Kalkan görüntüleridir. Yazın aşırı sıcağından korunmak için evler serinleme amacına yönelik imar edilmişlerdir. Balkonlar, teraslar, avlular, serin alanlar oluşturmak amacına yönelik imar edilmiştir. 
Küçük ahşap beyaz pencereler sıcak gün ışığından korunmak amacıylasıkı sıkıya kapatılır. Kalkan görülmeye değer  mimarisi ile yerli ve yabancı  gezginleri oldukça memnun edecek yapıdadır. Eski Kalkan evleri yokuş olmayan hallerde 2 katlı olarak inşa edilir. Alt kat dükkan olarak kullanılırken, üst kat konut olarak kullanılır.

 

 

UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış
Müşteri Temsilcileri
WhatsAppAra